Учени от БАН с мрачни прогнози за външния дълг

Според финансисти от Института за икономически изследвания той може да стане неконтролируем, а обслужването му невъзможно

Придържането към сегашната политика по външния дълг, характеризираща се с липса на адекватни цели за дългосрочно развитие и ниска прозрачност на използване на акумулирания публичен ресурс, постепенно ще доведе българската икономика до състояние, в което дългът ще стане неконтролируем, а неговото обслужване - невъзможно. 

Това заяви финансистът доц. Григор Сарийски на брифинг на Института за икономически изследвания на БАН по време на представяне на годишния им доклад за 2015 г. за икономическото развитие на България.

Разбира се, все още е рано да се говори за този етап, но при запазване на тенденциите от изтеклите две години, за един обозрим период от 5-7 г., може да се предположи, че неблагоприятният сценарии е повече от вероятен, допълни ученият.

За външния дълг, за задлъжнялостта на страната говори доц. Григор Сарийски. През последните години се увеличават дългът и фискалният резерв, но всичко това става за сметка на доходите и събираемостта на приходите, каза той. Къде отиват останалите пари не се знае, продължи финансистът.

В последно време се теглят пари, които стоят като излишък и не е ясно за какво са те. През 2011 г. цената на финансиране ни държеше на 11-12 място в ЕС, сега сме след 20-то място, т.е. финансираме се на доста скъпа цена. Все още имаме ниска задлъжнялост - 26%, засега сме далеч от сценария за дългова спирала, но у нас съществува и феноменът на прахосничество, според статистика на Световния икономически форум.