Нов гигант в строителния бранш - "Хидрострой" прилапа "Водстрой 98"

Ако КЗК разреши сделката, Велико Желев ще концентрира бизнес за милиони левове в строителния бранш

Нов строителен гигант с годишен оборот от над половин милиард лева се задава на пазара у нас. 

Велико Желев, който оглавяваше пътната агенция при управлението на НДСВ и ДПС, купува втората по мощ строителна компания "Водстрой 98", зад която стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Ако КЗК разреши сделката, Желев ще концентрира бизнес за милиони левове в строителния бранш.

Новината беше съобщена в четвъртък първо от онайлн изданието nbox.bg, което е анонимно – публикациите нямат автор, няма контакти на сайта и не е ясно чия собственост е.

В петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) съобщи, че е образувала производство за контрол върху концентрацията на двете предприятия.

"Сделката ще бъде финализирана след произнасяне на КЗК", заяви Велико Желев пред Mediapool. Той отказа да уточни параметрите. Потвърди единствено, че поема дълга на "Водстрой 98" от 46 млн. лв. към държавната Българска банка за развитие.

Плановете са сделката да приключи до 20 юни, за когато е насрочено общо събрание на "Водстрой 98". Една от точките в дневния ред е смяна на състава на директорите. В момента дружеството все още се управлява от изпълнителния директор Момчил Борисов, който не беше открит за коментар. По документи официален собственик на "Водстрой 98" е "ПМ Контрол" ЕАД, което пък е собственост на Иван Мирински.

Изпълнителен директор на "Хидрострой" е Николай Пашов, който беше общински съветник от ГЕРБ във Варна, но напусна поста преди години, за да не бъде свързвана компанията с управляващите.