Каролев прогнозира още по-голямо поскъпване на горивата

Причините са свързани с редица проблеми в Либия, в Нигерия, САЩ и Канада

Различните цени по бензиностанциите са резултат на ценова политика и на вериги. Големите имат възможности да закупуват по-големи количества, обясни по Нова ТВ Владимир Каролев по повод покачването на цените на горивата. През последните два месеца цените започнаха да растат в България, а и не само тук, добави той.

Причините са свързани с редица проблеми в Либия, в Нигерия, изреди Каролев. Проблеми има и Канада, от друг характер, САЩ намалиха производството на петрол. Когато предлагането на една стока, но няма копенсации, цената расте. Очаквам още по-голямо повишение през следващите месеци, независимо че хората пътуват масово, каза той.

По цял свят голяма част от данъците, които се събират от акциз, идват от петрола, обясни още Каролев.

Според енергийния експерт Атанас Тасев към средата на сезона може да се очаква леко покачване от около 10 стотинки на горивата, което е нормално.

В ефира на БНТ той обясни, че е съвсем нормално производителите също търсят своя изгода и допълни, че покачването на горивата имат своето икономическо обяснение.

Цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика - става дума за изчисление на търсене и предлагане.

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов пък заяви, че е възможно и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, понеже тече производство на комисията по темата.

Санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин, но не може да се санкционира за високи цени на отделна бензиностанция. Все пак сме пазарна икономика, каза Гаврилов.