Петкова: Присъствието на жена в енергетиката допринесе за сектора

Правителството успя да въведе важни реформи, категоричен е министърът

Присъствието на жена в енергетиката допринесе за внасянето на ред в сектора и този ред дава резултати. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на форум, посветен на жените лидери, предаде "Фокус".

Петкова сподели, че се е сблъсквала със скептицизъм от страна на колегите ѝ мъже по отношение на нейното присъствие в българската политика. „Сигурно това беше съвсем оправдано, тъй като никога досега не е имало министър на енергетиката жена в България, а този сектор определено е мъжки, суров сектор. За година и половина присъствие в него се убедих в това“, отбеляза тя.

"Смятам, че в резултат на усилията, които положихме, както правителството така и целият екип на енергетиката, за година и половина успяхме да променим отношението и да преодолеем скептицизма, свързан с присъствието на една жена в енергетиката“, посочи още Петкова. Тя изрази убеждението си, че правителството е успяло да въведе важни реформи, "които с цялото ми уважение към мъжете преди това в този сектор, никой не беше се осмелил да тръгне в тази посока“.

За нея било ясно, че без инициираните промени не би се стигнало до спирането на негативните тенденции в българската енергетика: „Аз успях да убедя и правителството и премиера, че трябва да тръгнем в тази посока и мисля, че тя е правилната. За година и половина успяхме да обърнем негативната тенденция в сектора и смея да твърдя, че сега енергетиката е много по-стабилна и върви в правилната посока. 

Присъствието на жена в енергетиката се отрази в опита ми да „подредя къщата“ на българската енергетика, да има някакъв ред и мисля, че този ред дава резултати“, отбеляза Петкова. „Аз смятам, че лидерството не се определя от пола, не се определя от титлата, която стои пред името на човек, а се определя от неговите действия“, заключи министърът.