Нови митнически правила влизат в сила от днес в ЕС

Новият митнически кодекс представлява съществена промяна на досега действащото законодателство в ЕС

Нови митнически правила влизат в сила от 1 май в Европейския съюз. Целта им е „да улеснят работата на предприятията, извършващи търговски операции в Европа“, предаде АФП. Очаква се те да позволят на потребителите да се защитят по-добре срещу нелегалните стоки.

Новият митнически кодекс представлява съществена промяна на досега действащото митническо законодателство в ЕС, датиращо от 1992 г. Новият митнически кодекс на Европейския съюз отваря пътя за нови върхови информационни системи, които бързо ще осигуряват качествени данни за търгуваните стоки и ще позволят тясна координация между администрациите на нашите страни членки, заяви Пиер Московиси, еврокомисарят, отговарящ за икономическите и финансовите въпроси, данъчната система и митниците.

Митническият съюз, основа на ЕС, е съществен елемент за доброто функциониране на единния пазар, припомнят експерти. Идеята е, че след като митническите формалности бъдат извършени в една страна, стоките може да се движат свободно на територията на Евросъюза. Причината е, че се изхожда от принципа, че всички държави членки прилагат същите правила относно приходите и защитата на външните граници.

Митническите служби имат и защитна роля, подчертава Европейската комисия. Те активно участват в борбата срещу тероризма, като извършват проверки за откриване на трафик на оръжия, както и нелегална търговия с произведения на изкъството и културни ценности. Освен това те опазват потребителите срещу стоки, които крият риск за сигурността и здравето.