Президентът лобира в Брюксел Европейският енергиен холдинг да започне от Балканите

Той изтъкна, че диверсификацията е ключов приоритет за този регион

Изграждането на Европейския енергиен съюз е от изключително значение за задълбочаване на процеса на европейска интеграция и за повишаване на енергийната сигурност на всички държави членки на ЕС.

Това са подчертали президентът Росен Плевнелиев и заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, които са разговаряли днес в Мюнхен.

Марош Шефчович оценил високо постигнатото от страната ни през последната година с изграждането на национална енергийна борса и предприетите усилия за пълната либерализация на пазара на електроенергия.

Като ключов приоритет за страните от Югоизточна Европа Плевнелиев откроил диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси. „Енергийната зависимост на региона е неговата най-голяма уязвимост“, подчертал президентът и настоял ЕК да подкрепи логистично и финансово развитието и модернизирането на енергийната инфраструктура в региона.

Държавният глава отново призовал изграждането на Европейския енергиен съюз да започне от Балканите. Според президента изграждането на регионална енергийна борса ще доведе до установяването на общ енергиен пазар с конкурентни цени за всички страни от Югоизточна Европа.