​Д-р Красимира Ковачка: Вот на недоверие за здравеопазването е все едно да има присъда, преди дело

Днес няма партия готова с програма и идеи за предсрочни избор

Скандално е общините да строят празни стадиони, а да не подпомогнат собствените си болници

Избирателите са чувствителни към грешки и нечестност, нямаме право да ги подвеждаме, казва пред Faktor.bg лидерът на БДЦ

Интервю на Мая Георгиева

Д-р Ковачка, предстои вот на недоверие към правителството, а акцентът ще бъде поставен върху здравеопазването и провала на здравната реформа. Като лекар с огромна практика, това ли е най-големият проблем в държавата, провалена ли е здравната реформа, основателни ли са атаките от БСП?

- В този парламент партия Български демократичен център има последователна политика по отношение на управлението на страната. Реформите във важни системи на държавата изискват преди всичко стабилност и предвидимост в парламента и правителството.

Разбира се навсякъде в страната съществуват проблеми - в съдебната система, в социалната сфера, в местната власт, икономиката се възстановява бавно, има много недоволни хора. Но един вот може да има деструктивна сила, защото днес никой не е готов с програма и идеи за предсрочни избори, хората нямата такава нагласа и предсрочни избори означават загуба на социално време и риск за стабилността.

Аргументите на вносителите на вота не са напълно убедителни, посочват се проблеми в здравеопазването, а такива има много, но не се дават рецепти за тяхното лечение. Вот на недоверие в сектор здравеопазване сега, е все едно съдията да прочете присъдата, преди да е започнало делото. Имам предвид, че много здравни закони бяха приети в последната година и резултатите от тях, както и влизането в сила на важни наредби по тяхното прилагане, се очакват в близките месеци. Така че вотът на недоверие свързан със здравеопазване е прибързан – ние още нямаме реални резултати от здравната реформа. Нашата партия няма да подкрепи този вот. Това обаче не ни прави безкритични към проблемите в здравеопазването и ние ще ги поставим по време на обсъждането на вота в парламента.

Вие разкрихте, че ваксината Еувакс няма листовка на български, защо изобщо тогава е внесена, какво може да е приложението й у нас?

- За нас също това остава открит въпрос, въпреки че го поставихме на министър Москов по време на дебата за ваксините в парламента. Ние поставихме и допълнителен въпрос, а имено дали договорът за дарение на ваксините от Турция позволява същата да бъде използвана в трета страна.

Но съхранението и евентуалното унищожаване на тази ваксина няма ли да наложи харченето на още пари от министерството, ако не бъде прилагана на българи и се наложи да бъде унищожена през 2017 година? Това не мирише ли на корупция и лошо управление?

- Съхранението и унищожаването на ваксината не изисква сериозни средства. Но ваксината не може да бъде прилагана у нас и затова, ако съществува правна възможност, е добре тя да бъде предоставена на страна, в която употребата е разрешена.

Oчевидно съществува проблем в цялостния процес на управление, планиране, закупуване и администриране на ваксините у нас. И това се вижда особено ясно при проблема с препоръчителните имунизации. В нашата страна имаме едно от най-ниските в Европейския съюз покрития с противогрипна ваксина, много нисък е и обхватът на ваксината срещу човешки папиломен вирус. Тези ваксини могат да предпазят от заболявания и сериозни усложнения и по този начин да намалят човешки страдания и да снижат финансовата тежест върху здравната система. Здравната ни система се нуждае от подходящо интегриране на имунизации в здравната политика.

Абстрахирайте се от столицата и големите градове, какво се случва със здравеопазването в по-малките общини, има ли наистина опасност провинцията да остане без лекари, какво показва статистиката?

- Общинското здравеопазване е важна и неразделна част от системата на нашето здравеопазване. Първата истинска среща на пациента със здравеопазването е именно там. В последните години обаче общинските болници са подложени на изпитание поради системно пренебрегване, неадекватно финансиране, липса на модерна апаратура и дефицит на кадри – лекари и сестри. Ако този процес се задълбочи, има опасност от снижаване на качеството на медицински услуги и нарастващо разочарование за хората от общинските болници, като по този начин влизаме в порочен кръг, защото разочарованите ще търсят други болници и това допълнително ще увеличи проблемите на тези болници. Този порочен кръг трябва да бъде разкъсан.

Каква е вашата рецепта за да се преодолее този проблем, кои са трите верни стъпки в тази посока?

- За нас липсата на достатъчно финансиране на общинските болници е свързано със законови ограничения на възможностите на общините да финансират собствените си болници. Нон сенс е общините да могат да строят стадиони, които стоят празни, ада не могат да подпомогнат собствените си болници. Затова, първата стъпка е промяна на законодателството за решаване на проблема. Ние вече подготвяме съответните законови промени и имаме принципна подкрепа от министерство на здравеопазването. На второ място това е проблемът със заплащането на лекарския труд в общински болници, като ние смятаме, че тук има също много възможности, но засега липсва необходимата воля за решаване на проблема. Накрая може да се мисли и за структурни промени от типа на хоризонтална или вертикална интеграция в системата на общинските болници.

Ще се включи ли БДЦ в клатенето на кабинета с този вот на недоверие?

- Стабилността на страната трябва да е над политическата сметка и конюнктура. Още повече в неспокойните времена, в които живеем. За нас нови парламентарни избори означават риск за нестабилност, липса на управление и отслабване на икономиката, която и без това не може да се похвали с успехи. Не виждаме, кой може да спечели от това, а и от многобройните ни срещи с избиратели не виждаме никаква нагласа и настроение за избори. Ние вече открито заявихме тази позиция и няма да подкрепим вота на недоверие.

Напоследък все по-ясно се усеща, че за важни решения в парламента се превръщате във незаобиколим фактор – балансьор. В опозиция или по-близо до управляващата коалиция стои БДЦ?

- В политиката няма вечни и незаобиколими фактори. Заради един грешен ход губиш цялата игра. Избирателите са много чувствителни към грешки и нечестност. В този парламент ние виждаме нашата роля като центристка партия между центрове на поляризация. Стремим се чрез конструктивност, консенсус и експертиза да намерим пътища за общи решения между партиите в парламента, които да са в полза на държавата. Подобна е и самата политика на правителството. Затова и заради нуждата от стабилност на страната, ние подкрепяме тази политика.