Шивашки цехове у нас затвориха заради гръцката блокада

Ситуацията в Гърция е непредсказуема

ашки цехове в Кюстендилска и Благоевградска област, които работят на ишлеме, вече са затворени, заради продължаващата трета седмица блокада на ГКПП Кулата-Промахон от гръцки земеделци. Работничките са пуснати в принудителен неплатен отпуск, каза евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран от 24 часа. Заради затворения пункт тировете с материали не могат да преминат и така не се осигурява работа на шивачките. От друга страна пък се бави изпълнението на поръчките за западноевропейските партньори, което носи допълнителни загуби, допълни Джамбазки.

Хиляди са търговските дружества, занимаващи се с транспорт и спедиция, които губят финансов ресурс, договори и клиенти, защото гръцката страна не осигурява коридори за нормалния трафик и стокообмен между България и Гърция, посочва Джамбазки. Лидерът на ВМРО за Благоевград и общински съветник Георги Васев допълни, че вече се усеща и проблем в зимния сезон в Банско. "Много гърци не смеят да тръгнат на почивка в нашия курорт, защото не знаят дали ще могат да преминат границата и колко ще чакат", обясни Васев.

"Ситуацията в Гърция е непредсказуема. Единственото, което може да се предскаже там е, че когато им кажат, че пенсиите вече няма да са 2000 евро, те скачат и викат "Охи". От разговори с наши колеги в ЕП разбирам, че е възможно да има предсрочни избори в Гърция. Каквото и да правят те обаче, не е нормално това да рефлектира върху нас. От вътрешните разправии в южната ни съседка страдаме ние. Гръцкото правителство бяга от отговорност и не иска да реши проблема, за да извива ръце и притиска кредиторите", допълни Джамбазки.

Ангел Джамбазки е категоричен, че за пореден път гърците разиграват фарс по границата в сезона, когато нямат работа. Той риторично пита какво ли ще се случи, ако българи затворят контролно-пропускателните пунктове в началото на летния туристически сезон или в началото на земеделската кампания, когато хиляди тонове гръцка земеделска продукция се транспортират за и през България.