Ревизори влизат в банките в средата на февруари

Одитирането на банковата система ще струва на държавата 10 млн. лева

В средата на седмицата - на 11 февруари, БНБ трябва да оповести одобрените от нея одитори на активите на търговските банки. До 22 януари 2016 г. трезорите трябваше да изпратят списъци с информацията кой оценител са си избрали, което бе направено в съответния срок, пише "Стандарт".

По нареждане на БНБ търговските банки трябваше да си изберат одитор, който да извърши преглед на качеството на активите им и да оцени обезпеченията по кредитите. Това е част от поредния етап на реформите в банковия надзор, който беше оповестен от гуверньора Димитър Радев при избора му на поста.

От Централната банка предоставиха на кредитните институции списък на препоръчани от нея проверяващи дружества, подготвен заедно с техния одитор "Делойт България", които да извършат проверките. След като банките направят своя избор и го предоставят на БНБ, централната банка трябва да разгледа списъците и да се произнесе за предложените дружества. Тъй като може централните банкери да не одобрят поставеното на първо място от съответната банка дружество, в списъка трябва да има поне още 1-2 избрани одитора. След което на 15 февруари, понеделник, одобрените от БНБ ревизори вече трябва да са влезли в банките за проверка.

До миналата седмица обаче две банки не са могли да си намерят оценители на активите поради лошото си състояние, съобщава информиран източник. Проблемните два трезора до последно не са получили съгласието на някое от тях. Тук изобщо не се поставя въпросът дали тези банки ще могат да си платят проверката на активите - защото хонорарите на оценителите ще се плаща изцяло от съответната кредитна институция.

Според запознати цялото удоволствие ще струва на банковата ни система около 10 млн. евро. Въпросът е за това какво ще бъде открито в балансите и доколко то може да получи гласност, коментират във финансовите среди. Или, както се изрази преди време Левон Хампарцумян, шеф на УниКредит Булбанк - дали ще могат да вземат завоя. Как обаче е решен казусът, ще научим в четвъртък.