Московски: ЕК трябва да наложи рестрикции на Гърция заради блокираната граница

Гръцките власти твърдят, че не могат да влияят върху това поведение на фермерите

Има блокиран европейски коридор и Европейската комисия разполага с по-голям инструментариум да въздейства върху този процес. Те биха могли да наложат рестрикции на гръцката страна. Това каза пред БНР по повод фермерските протести в Гърция и напрежението на българо-гръцката граница министърът на транспорта Ивайло Московски.

Ще направим всички усилия да предявим пред гръцката страна и пред Брюксел нанесените на превозвачите ни щети, увери Московски.

Гръцките власти твърдят, че не могат да влияят върху това поведение на фермерите, подчерта министърът. Освен преките разходи на стоящия на границата камион, има и косвени, и щетите са сериозни, каза Ивайло Московски в отговор на въпроса дали е ясен размерът на загубите на превозвачите.

До снощи функционираше негласно споразумение с областния управител на Серес и протестиращите фермери за ежедневно отваряне на т.нар. прозорци за преминаване на определен брой камиони в двете посоки. Колоната беше около 6-7 километра, заяви транспортният министър. Протестиращите фермери отказаха да преговарят с правителството за реформата в социалното осигуряване. Недоволни от планираното увеличаване на осигуровките, те се заканиха да продължат пътните блокади в южната ни съседка поне още седмица.

И тази сутрин преминаването на камиони на границата през "Промахон" е невъзможно. Гръцките фермери пропускат само леки коли и автобуси. Опашката от ТИР-ове е километрична, както през последната седмица. Очаква се да бъде блокиран и пътят през "Илинден" и "Ексохи". Преминаването на тежкотоварни автомобили през "Кулата" бе спряно вчера вечерта. Проблемът не е двустранен между България и Гърция.