​Томислав Дончев: Причината за корупция не е в закона, а в неговото неспазване

Имаме стремеж в състезанието за шеф на ООН да влезем максимално подготвени, посочи още вицепремиерът

Корупцията няма да я преборим с политически заклинания, а с добрите норми и закони, с безпощадно работещи институции и воля и внимание от страна на инвеститора. Това коментира в студиото на Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев, който отговори на обвиненията, че новия Закон за обществени поръчки отваря врати за корупцията.

Той бе категоричен, че по повод на Закона, подготвен и внесен от екип под негово ръководство, се говорят разни неща, не е задължително всичко те да се верни.

Когато говорим за корупцията и закона, да разделим нещата на две – техническа и политическа. Причините за корупцията е в неспазването на закона, а не в закона. Нередностите са свързани с нарушаването на текстовете в закона. Ако има укор, че определени текстове отварят вратите за корупция – нека се обърнат към европейските директиви, с които сме се съобразили абсолютно. Дълбоко невярно е например, че съкращаването на сроковете ограничава конкуренцията и отваря врати за корупцията. Злоупотреби и корупция се проявява, когато имаме, примерно, пет фирми, да отстреляш най-неудобните, за да мине твоята фирма. Колкото повече фирми се конкурират, толкова по-малки са шансовете за корупция. Малката конкуренция е предпоставка за корупция. Масовата практика е отворената и конкурентна процедура, изключенията са много по-малко. Освен това Законът ще бъде конкретизиран в Правилника за прилагането му, с което ще се изчистят и евентуалните пропуски и възможности за прилагането на корупционни практики, коментира вицепремиерът.

Той обясни, че не вижда нещо притеснително във факта, че държавно гарантираният дълг е пораснал с над 1 млрд лева. По думите му големият и съществен разговор е какви усилия ще полага правителството, за да може дефицитите в края на годината да бъдат малки, което ще позволи следващата година да бъде направен един много по-добре балансиран бюджет.

На въпрос на водещата защо България бави кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, Дончев бе лаконичен: Премиерът е направил коментар преди часове в Лондон, няма какво да добавя. Текат преговори, имаме стремежа да влезем в това състезания с най-много шансове.