Пригответе се за Li-Fi , който е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi

При скорост от 1 гигабит в секунда човек би могъл да свали HD филм само за няколко секунди

Светът в крайна сметка може да се наложи да премине от Wi-Fi към Li-Fi – алтернативна технология, която, според учени, може да достига скорости от 1 гигабит в секунда в реалния свят. Или 100 пъти по-висока от средните скорости при Wi-Fi интернета, пише profit.bg. При тези скорости човек би могъл да свали HD филм само за няколко секунди.

Компания на име Velmenni заявява пред IBTimes, че е успяла да извади технологията от лабораториите в офиси и в промишлена среда в реалния свят в Естония, където постига тези скоростите. Технологията Li-Fi пренася данни чрез LED светлини, които примигват в рамките на наносекунди, като това е недоловимо за човешкото око.

Технологията е създадена през 2011 г., а в лабораторна среда е успяла да демонстрира скорости от 224 гигабита в секунда. За разлика от сигнала при Wi-Fi технологията, който може да минава през стени, Li-Fi технологията е базирана на светлина и не може, така че обхватът й теоретично е по-ограничен. Заради това ограничение обаче Li-Fi технологията е по-сигурна по отношение на външен пробив. Li-Fi също така разкрива повече възможности за умни домашни уреди. В бъдеще LED крушките за дома могат да имат две функции – да осветяват дома и да помагат за създаването на мрежа в дома така, че отделните устройства да могат да комуникират помежду си.

Освен Velmenni, има още няколко компании, които се опитват да доставят Li-Fi технологията до клиентите, като сред тях са Oledcomm и pureLiFi, която е дело на създателя на Li-Fi Харалд Хаас. И двете компании предлагат комплекти за инсталиране на Li-Fi мрежа в офиса и в дома, а pureLiFi твърдят, че предлагат скорости на интернета от 10 мегабита в секунда в настоящия си пакет.