Китайци готови да строят автомагистрала и тунел у нас

Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на инициативата

Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към изграждането на автомагистрала "Черно море", строителството на тунела под връх Шипка. Това заяви пред журналисти в Суджоу министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, по време на Петия икономически форум в Китай.

Тя добави, че те могат да се ангажират и с изграждането на нова магистрала Русе - Свиленград, която обаче ще бъде но по нов маршрут, включващ и самия тунел.

По време на форума Павлова е представила пред потенциални инвеститори проектите за довършване на изграждането на автомагистралния пръстен на България, който обхваща стратегически важна пътна инфраструктура като завършването на автомагистралите "Хемус", "Черно море", София – Калотина, София – Видин и Русе - Велико Търново като част от цялостното направление Русе - Свиленград, съобщиха от пресцентъра й.

Министър Лиляна Павлова заяви, че строителството на магистрали трябва да става като първо условие на принципа на концесия или публично-частно партньорство - без държавна гаранция и без очакване за доплащане при липса или при намален трафик. "Това е категоричната ни позиция. Трябва да се търсят стратегически, взаимно изгодни проекти, но без държавна гаранция и без доплащане", посочва тя.

Павлова е представила модела на тол-система, която се предвижда да бъде внедрена у нас в две категории. Едната тол-такса ще бъде само за използване на конкретен пътен участък, а другата включва и цената за откупуване на строителството на участъка при наличие на частен инвеститор.

Конкретната реализация на проектите зависи от инициативата на компаниите, които ще дойдат в България, защото с формирането на партньорства с български компании процедурите отнемат около 2 години, се посочва в съобщението на строителното ведомство.

Форумът съпътства срещата на правителствените лидери на инициативата "16+1", в която участва и министър-председателят Бойко Борисов.