Основатели на "Винпром Пещера" мераклии да купят столичния "Хилтън"

Хотелът бе купен през 2013 г. от бизнесменът Спас Русев, който от дълги години живее в Лондон, финансиран от Щерев и Петров

Пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел "Хилтън". Това се разбира от искане за разрешение за сделката подадено до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката, информира "Капитал daily".

Изданието припомня, че бизнесменът Спас Русев, който от дълги години живее в Лондон, купи петзвездният хотел, управляван от световната верига, през есента на 2013 г. като ползваше финансиране от Щерев и Петров. Сделката съвпада по време и с придобиването от Русев, известен още като чичо Спас, на значително по-голям актив - БТК.

Цената на хотела не се съобщава, като купувачът информира само, че ще финансира покупката с банкови заеми. "Плановете ни включват запазването на търговската марка и развитието на безспорно успешния бизнес модел на хотела", казват от "Галакси инвестмънт груп". Хотелът се управлява по силата на 20-годишен договор с веригата Hilton, който бе подписан при завършването му през 2001 г. Новият собственик възнамерява да запази и досегашния мениджърски екип.

Пловдивската строително-инвестиционна група вече има опит в туристическия сектор, като в портфолиото й от хотели и ваканционни комплекси влизат Royal Beach Barcelo, Royal Sun, Oasis VIP Club и Majestic Beach Resort в Слънчев бряг. Другият фокус на дружеството е в Пловдив, където има жилищен и офисен проект. Според консолидирания отчет на групата тя има 36 млн. лв. приходи през миналата година и печалба от 1.9 млн. лв. Активите са оценени в баланса на 230 млн. лв. Извън "Галакси" Щерев и Петров контролират "Агрион" (втория по големина собственик на земеделска земя в страната), производителя на алкохол "Винпром Пещера" и на цигари "КТ интернешънъл".

Според финансовия отчет за 2014 г. приходите на "Хилтън" са били 14.49 млн. лв. при 13.36 млн. лв. година по-рано. Печалбата за годината пък се е удвоила – до 2.18 млн. лв. при отчетени 1.04 млн. лв. за 2013 г.