“Муудис” може да вдигне рейтинга на банките ни заради БНБ

Рейтинговата агенция препоръчва да се даде право на БНБ да отстранява от длъжност ръководители на банки

България планира укрепване на надзора над банковата система. Планът за реформа в управление “Банков надзор” на БНБ “би могъл да има положителен ефект за кредитния рейтинг на българските банки. Той ще даде на властите правомощия за по-успешно прилагане на регламентите за надзор, за управление на банки, които се преструктурират, и за контрол на качеството.”

Това е записано в последния месечен преглед на международната рейтингова агенция “Муудис” по повод приетия от УС на БНБ план за реформиране на банковия надзор, съобщава "24 часа".

Експертите на агенцията подчертават, че планът следва препоръките на МВФ и СБ от септември. Припомня се, че кризата с КТБ от 2014 г. е разкрила недостатъци в контрола над банковата система и особено върху риска от концентрации и кредитирането на свързани лица.

Рейтинговата агенция, на МВФ и СБ специално отбелязват като недостатък концентрацията на власт у подуправителя, който отговаря за надзора над банките. Те приветстват намерението на БНБ седемчленният управителен съвет да получава тримесечни доклади за състоянието на банките.

Агенцията препоръчва още да се приемат законодателни промени, които да дадат право на БНБ да отстранява от длъжност ръководители на банки. Висока оценка получава и планираното създаване на специален екип, който да анализира рисковете при пазарното поведение на банките - например кредитни практики, депозити и продукти и клиентските оплаквания.

Експертите обаче предупреждават, че успехът на реформата “ще зависи не само от законодателните промени, но и от това да бъде ограничена политическата и съдебна намеса по линия на корпоративни интереси”.

Междувременно в Лима, Перу завърши годишната среща на МВФ и Световната банка. Българската делегация, водена от управителя на БНБ Димитър Радев, е получила потвърждение за провеждането на работна мисия на МВФ у нас през ноември. Тя ще обсъди предстоящото през втората половина на 2016 г. провеждане на Програма за оценка на финансовия сектор в България.