Министър Митов: С темата ТПТИ се спекулира, то е добро за България

Има силно желание трансатлантическата връзка да бъде прекъсната или поне подкопана, посочи дипломатът

Споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) е важно и е добро за Европа и България. В това е убеден министърът на външните работи Даниел Митов по време на дискусия „Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана по случай 20 години Американска търговска камара.

„Има много лъжи по темата", изтъкна министърът на външните работи и убедено заяви: „Трябва да убедим гражданите, че споразумението е важно и е добро".

Министър Митов обърна специално внимание на спорното търговско споразумение. По думите на външния министър във времена, когато всичко се променя, трансатлантическите отношения са по-важни от всякога.

„Има силно желание трансатлантическата връзка да бъде прекъсната или поне подкопана. Ние трябва да я заздравим", отсече министър Митов. Най-важното нещо за заздравяването на тази връзка според него е именно подписването на ТПТИ.

И днес дипломат №1 обърна внимание на бежанската криза, като изтъкна, че в Европа не трябва да се говори само за бежански квоти, а да се реши проблемът още от сърцевината му.

Ежегодната дискусия, организирана от Американската камара, която прилича и на бизнес закуска, и тази година е уважена от премиера Бойко Борисов. Заедно с него правителството е представено и от министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на външните работи Даниел Митов. Събитието уважиха и главният прокурор Сотир Цацаров, депутати и изявени икономисти.