Дават правомощия на НАП да разпитва граждани и бизнесмени?

Въвеждането на устни пояснение е с цел по-голяма достоверност на декларираните данни

Промени в данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК) предвиждат служителите на НАП да могат да привикват граждани и собственици на фирми за даване на пояснения. В момента това става писмено, пише „Сега". Промените отварят врата за провеждане на безкрайни проверки. За това предупредиха депутати и представители на счетоводните предприятия, след като промените в ДОПК бяха гласувани без никакъв дебат на първо четене.

Според одобрените от парламента текстове НАП ще може да събира доказателства по нов ред - чрез получаване на пояснения на място в данъчната администрация. В момента данъчните могат да събират доказателства по ред други начини - чрез изземване на вещи и документи, изискване на справки, даване на писмени обяснения. В официалните мотиви към законопроекта обаче се твърди, че за повече достоверност е добре да се въведе и ред за даване на устни пояснения. При обсъждането на текстовете в ресорната бюджетна комисия от НАП обясниха, че писмените становища се готвели от счетоводители и било хубаво данъчните да могат да искат лични обяснения директно от собствениците на фирми. Идеята за разпитите била взета от административнопроцесуалния кодекс, който обаче се отнася за спорове по издаването и изпълнението на административни актове.

"Не споделяме тези мотиви. Малките фирми се представят пред НАП от счетоводни предприятия, които водят цялото счетоводство изнесено и дистанционно. Обясненията към НАП се предоставят след необходимите проверки и преглед на документацията. Въвеждането на режим на устни пояснения ще принуди хиляди фирми да си наемат адвокати при случаи на искани устни пояснения, защото собствениците им не са длъжни да разбират от счетоводство", се изтъква в становище на асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. Оттам са категорични, че съществуващото в момента задължение за предоставяне на писмени обяснения е работеща процедура и няма нужда данъчните да получават допълнителни правомощия.

Категорично против тези текстове са и депутати от Реформаторския блок, както и опозицията. Резервирана е и позицията на депутати от ГЕРБ.