Данък върху селските градини - идея на кметовете

Става дума за земеделски земи, присъединени с промяна в подробните устройствени планове на населените места

Идеята за данък „дворче“ е на кметовете на големи общини. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща с ПГ на Патриотичния фронт по проектобюджета за 2016. По закон законопроектът трябва да бъде внесен до края на октомври и Горанов ще го спази.

За спорното предложение на финансовото министерство да се облагат с данък селските градини и малките ниви, Горанов обясни, че това са земеделски земи, присъединени с промяна в подробните устройствени планове на населените места. „В момента, в който са променени устройствените планове и са вкарани огромни парцели от хиляди декари в границите на населените места и не са с променен статут, те на практика остават необлагаеми и това ощетява местните бюджети“, каза той.

За следващата седмица, когато 43-ото НС е в отпуска заради местните избори, е насрочен втори кръг консултации за обсъждане на проектобюджета. „Първата политико-експертна среща ще се проведе в Министерството на финансите. Ще чуем приоритетите, които отделните партии определят“, каза Горанов. „Многократно съм заявявал, че българските бюджети трябва да инвестират в две направления – образованието и инфраструктурата и максимално добър баланс между двете“, посочи той.

За коледни надбавки на пенсионерите са нужни 50 милиона лева и че се работи за осигуряването на ресурс. Той отчете, че по-голяма част от парламентарните групи, подкрепящи правителството, искат да се влага повече в сектор „Отбрана“ и „Сигурност“. Миналата есен беше поет ангажимент от страна на управляващите парите за отбрана да растат всяка година, за да достигнат 2% от БВП, каквито са изискванията на НАТО.

В България делът им е 1.3% от БВП, а на заседанието си миналата седмица правителството замрази разходите за отбрана на ниво от 2014 г. и записа, че ще растат само при „благоприятна икономическа обстановка“. Заради тежкото състояние на авиацията, премиерът Бойко Борисов обеща на шефа на ВВС генерал-майор Румен Радев допълнителни 80 милиона лева за 2016 г.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви днес, че ще настоява парите за отбрана за догодина да са със 150 милиона лева повече, което означава 1.35% от БВП.

„Ако това се очертае като приоритет, очевидно ще има повече пари. Не съм сигурен дали това трябва да бъде българският национален приоритет, но ако партиите, които носят отговорност за управлението го предлагат, ще бъде“, заяви Горанов. Той каза още, че ще предложи ограничаване на дефицита за следващата година до 2% от БВП.  За тази година се очертава дефицитът да е 3%, но може и да го надхвърли.