​Парамов: Проверките да започнат от Домусчиев, продава по-скъп ток и от „Мариците“

Шефът на КРИБ се гласи за бъдещ премиер или президент

Абсурдно е шефът на КРИБ Кирил Домусчиев да диктува условия за развитие на държавата. Абсурдно е да иска оставката на шефа на КЕВР Иван Иванов, абсурдно е да праши със стачки заради новите цени на тока, както и да обрисува ценовата политика на НЕК и енергийното министерства. Не приемам и това, за което днес са се договорили правителството и бизнеса – да влизат в бордовете на държавните енергийни дружества, за да ги контролират. Нова обяви ексклузивно по ТВ 7 финансистът Кольо Парамов.

Според него бизнес организации, като КРИБ се бъркат в националната политика и той може с факти да докаже това. Парамов посочи, че приема исканията на Домусчиев за ревизии и проверки в енергетиката, но предлага те започнат именно от шефа на КРИБ, който също има сериозни апетити и интереси в тази сфера.

„Имам информация, че централата на Домусчиев в Пещера „Биовет“ е била субсидирана със 75 млн. лева от държавата от създаването на мощностите. В същото време токът, който се изкупува от нея, е на невероятните цени от 180-185 лева за мегават, за определен период от време, по-скъп даже и от американските „Марици“. За какви претенции и правила в случая може да става и дума, попита Парамов.

Той отчете, че българските олигарси достатъчно са се напечелили през тези 25 години. Те имали навика, когато усетят в джоба си 10-20 млн. лева, да се вживяват в ролята на фактори и да имат претенции да управляват държавата. Така се държал и предишният шеф на КРИБ Иво Прокопиев, такова поведение сега демонстрира и Кирил Домусчиев. Твърди се, че бизнесменът имал амбиции да става министър-председател и дори да бъде издигнат за президент. Именно затова си прави пиарски акции и трупа обществена популярност, обяви Парамов.

Финансистът коментира и темата за данъците. Той определи предложението общините да бъдат облагани с още 2% данък като тактическа политическа грешка. По думите му подобни идеи трябва да се обсъждат предварително и добре да се аргументират, преди да бъдат поставени на масата, но това не се прави, когато предстоят избори. Според финансистът очевидно има – има притеснения у финансовия министър заради променената ситуация от това, което той е очаквал. В момента се търсят източници на допълнителни приходи, които да гарантират разходите, търсят се варианти за гарантиране на приходите в общините, посочи Парамов и добави, че лично той очаква да преразгледат цялостната рамка на доходната политика, защото с това безпаричие рискуваме да останем в периферията на Европа.