Ковачки къса с БДЖ, сам ще си вози товарите

Още през януари министър Московски обясни, че ако бизнесменът поиска лиценз, той няма как да откаже

ЖП компанията на скандалния бизнесмена Христо Ковачки „ТБД Товарни превози“ е получила сертификат за безопасност от агенция "Железопътна администрация". 

„ТБД Товарни превози“ е получи лиценз преди два месеца, съобщават за OFFNews от транспортното министерство. На практика сертификатът дава карт бланш за сключване на договор с Национална компания "Железопътна инфраструктура" за достъп до релсите. Най-вероятно от новия отоплителен сезон компанията ще превозва товари като пълноправен участник в движението на товарните влакове.

Ковачки отдавна иска да се откаже от услугите на "БДЖ-Товарни превози", които возят въглищата от мините до тецовете му. Бизнесменът е най-големият клиент на железниците, той осигурява около 30% от стоките, които транспортира държавната компания.

През януари министърът на транспорта Ивайло Московски заяви по Нова тв: "Ако Христо Ковачки поиска лиценз за товарен оператор, аз не мога да му откажа. Той ще обжалва в съда и ще спечели". От думите му тогава стана ясно, че "осем частни компании конкурират „Товарни превози“ и им намаляват пазарния дял със зловещи темпове". Според него, ако Ковачки получи лиценз, "Товарни превози" ще фалира. Тогава Московски обяви, че фирми на Ковачки дължат на "Товарни превози" между 12 - 15 млн. лева.