Министър възражда идеята за "Южен поток", от септември уволняват 200, ангажирани с проекта

В съобщението на Бюрото на труда в Бургас няма и ред какво ще се случи с ръководния състав в енергийния проект

От 7-и септември започва масово уволнение на заети по проекта "Южен поток". Над 200 души, наети за изграждането му, ще бъдат съкратени, съобщиха от Бюрото по труда в Бургас. 

В него обаче няма и дума какво ще се случи с ръководния екип на българо-руската компания, където се получават огромни заплати и досега, макар че почти нищо реално не е свършено. Нещо повече, само преди ден енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че проектът "Южен поток" за България не е прекратен, въпреки твърденията на руския президент Владимир Путин.

Уведомлението за съкращенията идва от Бюрото по труда във Варна, където е регистрирана италианската фирма-подизпълнител "Сайпен", която работи на територията на пристанище "Запад" в Бургас.

На 8-и юли фирмата е получила писмо от дъщерно дружество на "Газпром" за прекратяване на договора, подписан през 2014 година, за изграждането на газопровод през Черно море. Италианската фирма е обявила ликвидация.

„От 202 души, които ще бъдат съкратени, 18 са от Варна, а останалите – от Бургас, съобщи Пенка Кирилова, директор на дирекция "Регионална служба по заетостта" пред БНР. Тя потвърди, че очаква да получи от фирмата списък на лицата, които предстои да бъдат освободени, за да разбере в кои бюра по труда те ще бъдат наети.

”Това, което сме договорили с фирмата, е на 31-ви август на територията ѝ на западното пристанище да проведем отворен ден. Заедно с представители на НОИ на този приемен ден ще разясним правата и задълженията на лицата, както и какви документи трябва да подготвят, какви ще са обезщетенията и какъв е срокът за регистрация”, допълни Кирилова.

Първата група от 134 души ще бъде освободена на 7-и септември като за масовото съкращение са уведомени кметът на града, областният управител и синдикатите.

Очаква се без работа да останат още наети към фирмата като подизпълнители.