Максимум 9 хил. лв. заплата за шефа на БНБ, предлагат реформаторите

Възнаграждението да е 95% от заплатата на председателя на Народното събрание, което е около 4500 лева

Реформаторският блок ще внесе промяна в Закона за Българската народна банка (БНБ) за намаляване на заплатите на гуверньора и подуправителите, пише "Дневник".

Идеята е възнаграждението на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на Народното събрание, което е около 4500 лева, с възможност за още толкова допълнително материално стимулиране на месец. Това означава общо около 9000 лева на месец. За подуправителите се предлага същата формула минус 10%.

По време на избора на нов шеф преди няколко седмици отцепникът от Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви от парламентарната трибуна, че заплатата на управителя на БНБ е 45 000 лева. До момента няма официално потвърждение, че размерът е толкова, но от Реформаторския блок имали данни за достоверността на тази информация. И Енчев също лансира предложение за намаляването на заплатите в централната банка.

През ноември миналата година неправителствената организация "Институт за модерна политика" (ИМП) отправи питане за заплатите на управителя, подуправителите, главния одитор, главния секретар и директорите на дирекции чрез бланка по Закона за достъп до информация, но получи отказ.