Окончателно: Въвеждат нови цени на тока от 31 юли

Няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново

Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на регулатора. Той уточни, че няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново

Иванов подчерта, че при обявяването на новите цени, ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР. По думите му няма законова възможност решението за цените на електроенергия да бъде отложено отново. На въпрос защо министърът на енергетиката Теменужка Петкова е била в сградата на КЕВР с част от екипа си тази сутрин, Иванов отговори, че е била проведена работна среща. Той отрече върху него да е оказван натиск за решението каква да бъде новата цена на тока.

Иванов подчерта, че спазва законите, а те не дават възможност за отлагане на новия регулаторен период с още един месец. „Изпълнявам стриктно закона. Положили сме клетва и в момента не сме подложени на никакъв натиск”, подчерта Иванов.

Цената на тока се очертава като най-голям провал на правителството. Оценката от цялото правителствено шоу „борба срещу повишаване цените на тока“ е „слаб“. Това написа в профила си във „Фейсбук“ председателят на парламентарната комисия за контрол над Комисията за енергийно и водно регулиране Искрен Веселинов. Той е заместник-председател на ВМРО и депутат от Патриотичния фронт.

Веселинов нарича „абсолютна наглост“ исканията на ЕРП-тата, представителите на ВЕИ-индустрията и американските мощности за ново поскъпване на тока. „Тези, които доведоха НЕК до фалит, а реализират печалби от над 40%, са се загрижили за стабилността му!“, припомня Веселинов. Народният представител възнамерява да свика спешно заседание на комисията за контрол на КЕВР и да покани енергийния министър Теменужка Петкова.