Иванов: Бизнесът да протестира срещу грешната енергийна политика, а не срещу КЕВР

Кирил Домусчиев се държи като сърдите дете, на което им е взето нещо - тоест, привилегиите, които не са в обществен интерес

Хората от бизнеса да излязат на протест срещу грешната политика в енергетика, а не срещу нашето решение да плащат наравно с всички потербители такса в полза на обществото. Самият Борисов каза, че те няма право да протестират, а в диалог да се намери решение на този проблем. Това обяви по Нова ТВ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той припомни, че министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев не веднъж са подчертали, че КЕВР е взел адекватни решения и сега се търсят още мерки, които да неутрализират проблемите в енергетиката.

Аз считам, че трябва да има равнопоставеност за всички потребители на ток. Защото досега тези, които бяха на свободния пазар плащаха два пъти по-малка такса в полза на обществото, в сравнение с малкия и среден бизнес и обикновените потребите. Такава е в Европа практиката, освен това подготвя борсата за ток, която искаме да въведем до месеци, посочи шефът на регулатора.

Иванов беше снизходителен към думите на председателя на КРИБ Кирил Думусчиев, който го обвини в некомпетентност.

Тези безпочвени обвинения на Домусчиев не заслужават моя коментар. Но държа да подчертая, че с енергетика започнах да се занимавам през 2005 година, а порочните договори в този сектор са подписани още при управлението на Симеон Сакскобургготски през 2002-3 година. А като депутат съм се занимавам изключително с проблемите на енергетиката и винаги съм защитавал обществения интерес. Домусчиев се държи като разглезено дете, на което нещо му е отнето – а това са само привилегии, които са в разрез с обществения интерес. По принцип тези, които вдигат най-много гласа са дружества, които не са енергоемки. При тях увеличението на тока ще е под 10%, или около 2% ще скочи цената на стоките им. Но тези дружества, които са енергоемки, а именно – създават производство, откриват работни места и са най-енергоемки. С предложението да бъде въведена такса 5 % обратно в бизнеса няма да даде очаквания ефект да се стабилизира енергетиката и даде принос към стабилизирането на финансовото състояние на НЕК, категоричен е Иван Иванов.