Банките са увеличили ликвидността и печалбите си през май

Печалбата за петте месеца нараства с 83 млн. лв. до 447 млн. лв., като обаче съпоставката не е съвсем точна, тъй като за предходната година данните включват и КТБ

Банките са увеличили ликвидността и печалбите си през май, депозитите са нараснали минимално и печалбата е над миналогодишната. Това става ясно от данни на БНБ за първите пет месеца на годината. 

Печалбата за петте месеца нараства с 83 млн. лв. до 447 млн. лв., като обаче съпоставката не е съвсем точна, тъй като за предходната година данните включват и КТБ. Само в рамките на май също има повишение спрямо 2014 г. - с почти 15 млн. лв. до 72.5 млн. лв., но досега това е най-слабия месец от началото на годината. Ликвидността се покачва от 32.9% на 33.6%, което означава че вече над една трета от активите на банките са в ликвидни средства. Това е много над нормативно изискваните и очевидно е предпазна мярка, налагана както от БНБ, така и от самите институции. Данните на БНБ показват ръст при депозитите както на домакинствата (204 млн. лв.), така и на фирмите (40 млн. лв.).