Каролев: Сега Ципрас бере плодовете на неизпълнимите обещания към народа

Икономистът определи положението в страната в последните 20 г. като комбинация между социалистически тип капитализъм и шуробаджанашки социализъм

„Не вярвах, че гръцкият народ е толкова глупав, че да го доведе Ципрас на власт. Не само, че това се случи, но и той стана министър-председател. Той сега си бере плодовете, че е предлагал неизпълними обещания на народа. Има вероятност той да свърши като диктаторите. Това заяви икономистът Владимир Каролев в ефира на БНТ.

Другият събеседник в студиото - проф. Вучева отбеляза, че проблемът в Гърция е много сериозен. "Кредиторите имат силното желание да се реши въпроса, но не искат да влизат в противоречие. Аз съм оптимист, че ще се намери решение и Гърция ще остане в еврозоната", коментира тя. "Преди време прогнозирах, че Алексис Ципрас никога не би спечелил изборите в Гърция. Избирането му бе изненада за мен.

Тя призова да не се прехвърля вината за ситуацията в Гърция само на Ципрас, който е на власт само от 5 месеца. Дългът на Гърция не мърда, защото гръцката икономика върви надолу от 2010 г. Проблемът е дали действително е намерено решение как икономиката им да се възстанови.

Каролев се съгласи, че Ципрас не е единственият виновник за ситуацията в Гърция. "В последните 20 г. има управление в комбинация между социалистически тип капитализъм и шуробаджанашки социализъм. В страната няма сериозно намаляване на публичните разходи. Там празнуват с дни назначения на държавна работа, повече отколкото на сватба". Трябва да сме много благодарни за случилото се у нас през всички тези години, посочи Вучева. Нашият дълг намалява и в момента у нас има едно малко връщане в показателите към 2006 г., но икономически сме в стабилно положение. Това, че нашите съседи имат такъв сериозен проблем е притеснително. Гърция е стигнала до задънена улица от 1970 г., хората започват масово да мигрират.” каза тя в заключение