Очаква се парното в София да е с 13% по-евтино този сезон

Постановените днес цени най-вероятно ще останат и за следващото тримесечие и за цялата зима, прогнозира председателят на КЕВР

Очаква се парното в София да е с 13% по-евтино този сезон. Това е прогнозата на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Институцията днес определи цените на топлинната енергия и на електроенергията от висококомбинирано производство от 1 юли за 35 топлофикации. В София тя ще бъде с 6% по-ниска от сегашните цени, които бяха определени от 1 април. Спрямо зимата обаче поевтиняването е с 13 на сто.

За всичките 35 топлофикации е предвидено понижаване на цените, в Бургас топлинната енергия е с 13,5% по-ниска цена, във Велико Търново - с 12 на сто. За останалите намалението е между 7 и 9%, каза Иванов. Постановените днес цени най-вероятно ще останат и за следващото тримесечие и за цялата зима, прогнозира председателят на КЕВР. Не се задавало увеличение на цената на природния газ. Дори заради кризата в Гърция цената на суровият петрол се понижавала, а тя е вързана с котировките на мазута и газьола, които път влияят на цените на газа.