​Финансист: Проблемът на Гърция не са банките, а правителството

Дори и при най-фаталното решение на кризата, еврото ще успее да се възстанови

Надеждата е разумът ще надделее и Гърция ще остане в еврозоната. Около тази позиция се обединиха финансовите експерти Емил Хърсев и Любомир Дацов.

Не мисля, че Гърция е най-тежкия случай . Доста средношколски сценарий ще да е, ако кризата се представя само като драма. Дано да има разум. Но дори и при най-фаталното решение на кризата, еврото ще успее да се възстанови. Не е този апокалипсис за ЕС, който се насажда. Чувството страх се внешава от търговците и борсовите играчи, които в тази ситуация печелят. Не са случайни тези ескалирания на напреженията, преди да се случи нещо сериозно, коментира Емил Хърсев.

По думите на Дацов, ако Гърция остане в еврозоната, на хората няма какво да им се случи. Но ако излязат – ще е удар по публичните финанси, защото именно еврото крепи сега Гърция.

Упражнението е просто, но изпълнението е сложно – стабилизиране на икономиката и публичните си финанси в следващия 15-годишен период. Тук не става въпрос да намалят на 100% своя дълг, а само 4.5% от БВП, да балансират бюджета, да не се генерира нов дълг. През последните месеци гръцкият бюджет е загубил около 10% от приходите, като ДДС са задържали нивото. Но има огромен спад от данък печалби и от осигурителните си вноски – тоест, никой не вярва на държавата. На същото ниво обаче са се запазили заплатите, има увеличение на пенсиите, докато останалите сфери на буквално смачкани – цели сфери не работят, субсидиите са намалени. Очевидно всичко се инвестира в избирателите, които СИРИЗА се очаква да ги подкрепят и на референдума, който обяви Ципрас, посочи Дацов.

По думите му заради обезценката на еврото ни носи икономически растеж – от 0.9% отиваме на около 2% и това е в следствие на задвижването на икономиката и на износа в ЕС и към трети страни.

Двамата финансисти смятат, че кризата няма да се отрази на туристическия сезон на южната ни съседка. Вероятно ще има туристи, които ще се уплашат, но други, които ще се радват на едно прекрасно лято в Гърция. Цените на хотели и почивки са се увеличили, което означава, че има увеличено търсене. А банковата ваканция е нещо съвсем нормално, тя дори задължителна се прилага, когато се прилага тежка интервенция. Тя успокоява гражданите, дава възможност да се преструктурират финансите. Затова няма нищо страшно да не работят за седмица банките. Освен това парите, които наливаха през тези 5 месеци, са милиарди. ЕЦБ рекапитализира гръцките банки, значи това са банки в прекрасно състояние. Нещо повече - банките печелят и в Гърция. Проблемът дори не е за самите гърци, които имат достатъчно пари, а на правителството, обясни Емил Хърсев.

По думите ми България наистина печели в краткосрочен план, но трайните негативни последици ще са по-лоши, защото ще се влошат условията за развитие на икономиката и финансите в целия регион.