Спецфонд за преструктуриране на банки ще помага, за да не се стигне до фалит

Закъсалите банки ще са под надзор за месец, в краен случай - одържавяване

Закъсалите банки да престояват под надзор само един месец вместо сегашните шест. Спецфонд за преструктуриране на банки ще помага, за да не се стигне до фалит. Това е записано в проекта на закон за преструктуриране на банки, внесен от кабинета в парламента.

Трезорите ще пълнят този спецфонд с вноски, като целта е до 10 г. натрупаните пари да покриват 2% от гарантираните влогове в цялата банкова система. Размерът на вноските ще е различен за всяка банка и ще зависи от нейния рисков профил, както и от дела на нейните задължения в общите дългове на системата. От задълженията пък вече задължително ще се изваждат гарантираните депозити. Освен редовни вноски, БНБ може да въвежда и извънредни, които могат да са до 3 пъти по-високи.

Въвеждат се механизми за ранно справяне с банкови кризи, като затруднените трезори ще се “изолират”, за да не “заразят” цялата банкова система. Когато установи банка с проблеми, БНБ ще уведомява финансовия министър, а той има право на вето.

Проектът задължава всички банки да правят план за възстановяване от кризисни ситуации. Ранната намеса включва назначаването на временен управител за 1 г., вместо квесторите, които управляват сега банки под специален надзор.

Четири инструмента за преструктуриране може да използват БНБ и финансовият министър. Те ще се намесват, ако банка е понесла загуби, изчерпали собствения капитал, активитете стават по-малко от задълженията, или банката е поискала подкрепа.

Оздравяване може да се извърши чрез продажба на стопанска дейност. Друг инструмент е създаване на т.нар. “мостова банка”, в която да се прехвърлят активи на закъсалата. Спецфондът ще финансира създаването на мостовата банка, а тя ще работи до 2 г., след което ще бъде затворена, или продадена. Активи могат да се прехвърлят и към специално дружество за управление.То може да бъде пълна или частична собственост на фонда за преструктуриране.

Законът ще го задължи да управлява прехвърлените активи така, че да се получат възможно най-много пари при тяхната евентуална продажба или ликвидация. Преструктурирането може да включва и т.нар. споделяне на загубите на закъсалата банка - част от задълженията се отписват и кредиторите солидарно понасят загуби. Държавата също може да се намеси, осигурявайки капиталова подкрепа, или да влезе временно като собственик в закъсалата институция. За последните два инструмента решение ще взема МС.