Газовият хъб може да бъде изграден с европари

Предстои втори етап на оценка на проектите за газопровода Варна – Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ.

Газовият хъб може да бъде изграден с европари. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в Народното събрание. Тя обясни, че предстои втори етап на оценка на проектите за газопровода Варна – Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ. Едва след края му България може да кандидатства за европейско финансиране. Министърът уточни, че за реализирането на проекта "Цанков камък" са изтеглени 4 търговски и 1 експортен кредит в размер на 100 млн. лв., който НЕК все още погасява.

Петкова разясни и темата за добива на природен газ от Черно море - едно от първите решения на кабинета е било за стартирането на процедура за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес". Официалната информация затова е публикувана на 18 април във вестника на ЕС. "Вече има и компании, закупили документация за участие в процедурата", обяви министърът на енергетиката и допълни, че крайната дата за даване на предложения от компаниите е 21 септември. Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" пък ще започнат през януари 2016 г. Предположенията са, че в Черно море има големи залежи на газ. Очакваното количеството в блок "Непутн" е над 42 млрд. куб. м. Сондажи на турската територия на Черно море са започнали и от страна на компанията "Шел".

Министърът на енергетиката каза още, че предоговорените условия с т. нар. "американски централи" трябва да бъдат одобрени до 30 юни. За да влязат в сила обаче, Националната електрическа компания трябва да заплати просрочените си задължения в размер на 750 млн. лв. "Ние не разполагаме с такива средства и ще търсим кредит. Той ще бъде изтеглен от БЕХ, но трябва да имаме предвид, че през изминалата година е изтеглен и облигационен заем от 1 млрд. лв.", поясни Петкова.