Красимир Ангарски: Не трябва да бъркаме численост и икономия на разходите

Една болница може да има 100 човека и това да ѝ струва по-евтино, заяви управителят на консорциума между деветте болници в карето около Александровска

Не може от първия ден да кажем: „Ще съкратим 400–500 човека“. Медицинската дейност се запазва. Тук става въпрос за човешки живот и за лечение и не може така рязко да се действа. Това каза за предаването по „Хоризонт“ на БНР Красимир Ангарски, управител на консорциума между деветте болници в карето около „Александровска“. Гражданското сдружение има за задача да направи анализ как може да се подобри дейността на тези девет болници, които са на една територия.

"Това ще стане чрез преглед на всяка една дейност, която извършва административно-стопанският блок и анализ как тя може да се извършва по-ефективно", уточни Ангарски.

"Става въпрос за съкращения на разходи, за по-икономична дейност и по-добра експлоатация на всичко, което има тук като сграден фонд, като оборудване. Една болница може да има 100 човека и това да ѝ струва по-евтино, отколкото да има 5 човека администрация и да е възложила на външни фирми да извършват тази дейност. Ние говорим и аз съм поел ангажимент да направим програмата такава, че да се съкратят действително разходи, да се направи икономия. Не трябва да бъркаме численост и икономия на разходите", посочи още Ангарски. 

Според него твърденията, че от оптимизацията на дейности ще се спестят около 6 млн. лева, са ориентировъчни.