Добрев: При добив на собствен газ цената може да падне с 35%

Ако бъде открит природен газ в блоковете „Терес” и „Силистар”, България ще се превърне в нетен износител

При добив на собствен газ, цената на синьото гориво може да падне с 35 %. Това стана ясно от изявлението на председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

Бившият икономически министър участва в  конференцията „Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност”, съобщи Фокус.

Добрев посочи, че договорите с компаниите, които проучват и добиват газ на територията на Черно море, са сключени при тези условия с оглед тези 35 %, което означава, че ние по някакъв начин сме намерили баланс между интересите на потребителите и инвеститорите. 

„35 % е и разходът от таксите за пренос, така че икономическата логика газът, който ние имаме да бъде с 35 % по-евтин. Това ще е основен стимул за промишлеността в България. Това ще са по-ниски разходи и за топлофикационните дружества, а от там ще се отрази върху цената на парното и електроенергията“, коментира Добрев.

По думите му, ако бъде открит природен газ в блоковете „Терес” и „Силистар”, България ще се превърне в нетен износител, но не защото ще изнася повече, а защото ще внася по-малко. „Това е същественото, без да изнасяме газ или нефт, ние изведнъж ще се превърнем в страна-износител“, допълни той.

„Надяваме се до крайния срок, който е 21 септември да имаме поне три компании от първите най-големи в света, както и поне толкова от втората десятка, които да вземат участие в конкурса за проучването им“, заяви Добрев. Той сподели, че е оптимист, тъй като тези два блока дават възможност, на всички, които не са в региона или пък искат да увеличат присъствието си, да направят това.

„В енергетиката нещо, което направиш днес, дава отражение след 10 години. Може това, за което говоря сега да се случи след 10 години, но усилията си струват“, заключи Делян Добрев.