Плевнелиев се срещна с шефа на "Лукойл", обсъждат последни проекти

Параметрите на проекта предвижда да повиши ефективността на рафинерията в Бургас

Държавният глава Росен Плевнелиев прие на „Дондуков" 2 президента на „Лукойл" Вагит Алекперов, който е на посещение в България. На срещата ръководството на компанията запозна президента Плевнелиев с инвестиционната програма на „Лукойл" у нас и с хода на реализацията й, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Представителите на компанията са у нас по повод въвеждането в експлоатация на нов комплекс за преработка на тежки остатъци в „Лукойл Нефтохим-Бургас". На предишни срещи с държавния глава през 2012 г. и 2014 г. от компанията вече представиха пред президента Плевнелиев параметрите на проекта, който се предвижда да повиши ефективността на рафинерията в Бургас. В строежа на съоръжението са вложени 1,5 млрд. долара, което представлява една от най-големите чуждестранни инвестиции у нас през последните години, а инсталацията е единствената по рода си в Югоизточна Европа.

Президентът Плевнелиев приветства използването на иновативни технологии в новата инсталация и факта, че благодарение на тях ще се повиши конкурентоспособността на рафинерията в Бургас на европейския пазар. Държавният глава отбеляза, че производството ще отговаря дори на най-високите екологичните норми на Европейския съюз.