Асоциация на пострадалите от КТБ: Собственикът на Lafka с цесия за над 30 млн.лв.

Асоциацията на пострадалите от Корпоративна търговска банка (АПКТБ) с конкретен пример посочи как

От документ, представен от АПКТБ, се вижда, че става въпрос за цесия на „Табак Маркет” АД, пише actualno.com. Според него фирмата, която държи Lafka, е участник в цесия за 34,4 млн. лева. Осчетоводяването на цесията е станало на 30 октомври, миналата година. От документа излиза, че сега „Табак Маркет” е притежател на вземането и евентуално може да си го изиска от КТБ.

Както е добре известно, БНБ реши да обжалва обявената от Софийски градски съд (СГС) дата на несъстоятелност на Корпоративна търговска банка. СГС посочи 6 ноември миналата година за дата на несъстоятелност, а БНБ и прокуратурата настояват датата да е 30 септември. Това е много важно, защото между 30 септември и 6 ноември са направени цесии за над 1 млрд. лева – по думите на депутата от ДПС Йордан Цонев. Той лично заяви, че Делян Пеевски си е изплатил всички кредити към КТБ. Всички цесии, направени преди датата на несъстоятелността, ще бъдат обявени за валидни.

За въпросната цесия с участието на "Табак Маркет" писа преди няколко месеца и журналистът Мирослав Иванов в своя блог "Финансови смислици".

Отделно от АКБ имат седем въпроса към синдиците на КТБ – Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Асоциацията пита с кои адвокати работят и дали не им плащат хонорари от масата по несъстоятелност на КТБ. Зададен е и въпрос има ли кандидати да купят КТБ, дали е имало срещу по въпроса и дали са записани в официален дневник. Зададен е и въпрос с коя западноевропейска банка има отношения КТБ по ос дълг – вземане.

Най-важният въпрос, който задават от АКБ, е: Вярно ли е, че на внушителна група депутати са били изплатени надгарантираните от закона депозити чрез бюджетни сметки, открити от финансовото министерство? Вярно ли е, че същото е станало чрез държавни ценни книжа по отношение на фирми на „известни” физически и юридически лица, които не попадат в обхвата на гарантирането на влоговете им? Ако всичко това е вярно, какви са размерите на сумите, питат пострадалите от КТБ.