Шефът на КЕВР: Не съм баба Ванга, за да предсказвам цената на тока

Ако не въведем енергийната борса, цената на тока няма да бъде удържана, посочи Иван Иванов

В българската енергетика има течове за стотици милиони левове, изчезнали и откраднати. Днес задачата е да се направят реформи за спиране на това ограбване. Това обяви по Би Ти Ви новият шеф на КЕВР Иван Иванов.

По думите му България заема е почти водещо място по енергийна бедност. 61% от българските домакинства харчат повече от 10% от дохода си за енергийни нужди, което е обезпокоително, посочи Иванов. 

Причината за тази ситуацията в страната, от една страна, са ниските доходи на хората и от друга - заради намалените средства, които са три пъти по-малко, за социално слабите семейства. Трябва да се актуализира списъка на енергийно бедните семейства и да се повишат парите за енергийните помощи, защото намалението на тока облагодетелства само богатите хора, категоричен е шефът на регулатора

Той обясни, че не може да се ангажира с прогнози как ще се променя цената на тока, но една от целите, която си е поставил КЕВР е да удържи цената на електроенергията на тези нива.

Не мога да бъда Ванга, за да кажа как ще се променя цената на тока. Но искам да отбележа три важни неща. На първо място, цената на тока няма да се повиши или намали, защото тя ще се определя от енергийната борса. На второ място – борсата, на която има конкуренция, ражда по-добро качество и по-ниски цени на електроенергията. Нейното създаване ще даде възможност на потребители сами да се избира доставчика на ток, когато не са удовлетворени от качеството и цената на електроенергията, която им се предлага. И на трето място, надяваме се през януари 2016 енергийната борса да бъде факт. Нейното презентиране ще направи норвежки екип, който практически ще покаже как може да се управлява една борса при спазване на правилата и в интерес на обществото. Ако не въведем енергийната борса, цената на тока няма да бъде удържана, посочи Иванов.

Той опроверга слуховете, че държавата изкупува евтиния ток на АЕЦ „Козлодуй“, тъй като обикновено правели частните търговци и ВЕЦ-овете на НЕК. Но държавата ще продължава да изкупува тока на централата, а средствата ще бъдат използвани за модернизирането на 5 и 6 блок на атомната ни централа.

Иван Иванов апелира да се позволи на регулатора да бъде оставен на спокойствие тази една година, за да може да реализира дългоочакваната реформа. Той подчерта, че намерението на КЕВН е да не допусне повишаване на цената на тока.

Това е постижима цел. Надявам се това мое намерение да се потвърди на 1 юли. Не се страхувам, че при невъзможност това да се случи, ще бъда пометен от хората, които преди година протестираха именно заради високите сметки на тока. Надявам се да не стана жертва на обществения гняв, защото с моите действия ще защитавам интересите на обществото и второ – защото искам да покажа, че може да се работи почтено в този сектор, посочи шефът на КЕВР.