КТБ се сдоби с постоянен синдик - агент на ДС

Росен Ангелчев е работил за Първо главно управление на ДС (б.р., външно разузнаване), снет от отчет през 1989

Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече станаха постоянни, съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Илиев и Ангелчев бяха назначени за временни синдици на КТБ на 23 март, след като парламентът прие спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност. След обявяването от Софийския градски съд на КТБ в несъстоятелност, фондът е взел решение за назначаването им и за постоянни синдици. Решението подлежи на незабавно изпълнение.

И двамата са експерти с дълъг опит в банковата сфера и държавната администрация. А името на Ангелчев се оказа включено в списъка на регистрираните към БНБ синдици, които са били агенти на Държавна сигурност, припомня КлубZ. Росен Ангелчев е работил за Първо главно управление на ДС (б.р., външно разузнаване), като е бил вербуван през 1988 г. и е снет от отчет през 1989 г.

Преди ден СГС откри производство по несъстоятелност на КТБ, като определи за датата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г., когато БНБ отне лиценза ѝ.

На 21 април Комисията по досиетата обяви, че осем души, които присъстват в списъка на синдиците, поддържан от БНБ, са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. В актуалния списък на лицата, които могат да заемат подобна длъжност, присъстват общо 26 души. За още един от тях проверката на Комисията по досиетата продължава, защото чака още данни от централната банка.

Ето и имената на осемте синдици-сътрудници, както и кратко описание на всеки от тях, направено от сайта desebg.com.

Александър Кирилов Новков – агент "КИРИЛ" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Той е бил зам.-председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Стопанска банка АД до края на 1993 г.

Асен Манов Друмев – агент "ЕКРЕМ" и "ЕМИЛ" на Окръжно управление на Велико Търново от 1976 г. и след това на Второ главно управление на ДС. Той беше шеф във висшето ръководство на ДСК (1992-2001 г.), а след това - до 2007 г. изпълнителен директор на фонд "Земеделие".

Иван Манев Белчев – агент "ПЕТЪР" на Второ главно управление на ДС от 1976 г. Белчев е зам.-министър на търговията в периода 1994-1996 г. при служебния кабинет на Ренета Инджова и кабинета на Жан Виденов. Съветник е в Комисия по икономическата политика в парламента от юни 1997 г. и главен съветник в Комисия по икономическата политика (1997-2000). Той е и зам.-ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2004-2008).

Пламен Костадинов Сапаревски – съдържател на явочна квартира "КОЛАРОВ" на Второ главно управление на ДС от 1980 г.

Росен Иванов Ангелчев – доверено лице "ИВАНОВ" на СГУ на МВР-ДС от 1988 г. и секретен сътрудник "КОНСТАНТИНИ" на Първо главно управление на ДС. От 1992 до 1997 г. е бил юрисконсулт на Първа частна банка, чиито шефове също бяха разкрити като агенти на ДС, а след това е помощник-синдик на БСИ "Минералбанк".

Румяна Тодорова Рахнева – агент "77" на Четвърто (икономическо) управление на ДС от 1986 г. Тя е била началник на управление и началник на отдел (1993-1994) в Държавна агенция по туризъм.

Спас Георгиев Василев – щатен служител на Областно управление на МВР-ДС Пловдив от 1989 г. е прокурист (1996-1997) на фалиралата "Агробизнесбанк" и член на Управителния ѝ съвет март-юли 1997 г.

Стоян Евгениев Митов – осведомител "ИСКРЕН" на СГУ от 1970 г. и след това на Второ главно управление на ДС.