Избраха Кирил Домусчиев за зам-шеф на "гражданския парламент"

Кандидатурата на бизнесмена е подкрепена с пълно единодушие от трите групи.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев беше избран за заместник-председател на Икономическия и социален съвет от квотата на работодателите, съобщиха от пресофиса на КРИБ.

Икономическият и социален съвет е “гражданският парламент” на България. Той обединява различни организации на гражданското общество у нас с общи интереси. Характеризира се с реално представителство на трите основни групи граждански организации – работодателски, синдикални и други организации с общи интереси. Икономическият и социален съвет е мостът между гражданите и властта. Мисията му е да гарантира връзката между обществото и държавното управление.

Той изразява и защитава интересите на гражданското общество, като представя съгласуваните позиции и предложения на членовете на ИСС пред изпълнителната и законодателната власт. За целта съветът приема становища, резолюции и анализи и организира публични консултации по значими обществени проблеми - икономически, социални, образователни, демографски, здравни и др.

България е първата от новите 12 страни членки на Европейския съюз, в която ИСС се изгради и развива успешно по модела на Европейския икономически и социален комитет - като нов тип институция, напълно независима от законодателната и изпълнителната власт.