Забраняват строителството край Варна от 15 май

При нарушаване на заповедта физическите лица ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лева, а едноличните търговци и на юридическите лица от 10 000 до 50 000 лева

От 15 май до 1 октомври се забранява извършването на всички видове строителни и монтажни работи на територията на комплексите „Златни пясъци", Св. Св. Константин и Елена", КК „Чайка" и КЗ „Прибой", гласи заповед на кмета Иван Портних.

Забранен е и достъпът на тежка строителна механизация и на всякакви превозни средства, доставящи строителни материали в комплекса. Изключение се допуска за неотложно аварийно-ремонтни дейности, съгласно чл. 15 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие /ЗУЧК/.

В срок до 14 май възложителите и изпълнителите на незавършени строежи на територията на комплексите се задължават да предприемат необходимите мерки за ограждане и обезопасяване на строителните обекти, да демонтират временно поставените обслужващи обекти, които са извън границата на строителната площадка, както и да почистят и възстановят нарушените в резултат на строително-монтажните работи, тротоари и пътни настилки около строежите. Засегнатите от строителството зелени площи трябва да бъдат почистени от строителни отпадъци, обработени и засадени със съответния вид декоративна растителност.

От 1 май до 15 май изнасянето на строителни отпадъци от строежите в комплексите трябва да става в часовете от 8.00 до 10.00 часа сутринта и от 16.00 до 18.00 часа следобед. За нарушаване на заповедта и на основание на чл. 23 във връзка с чл. 15 от ЗУКЧ, физическите лица ще се наказват с глоби от 1000 до 10 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица ще се налага имуществена санкция в размер от 10 000 лева до 50 000 лева, пише в. Стандарт.