Хърсев: Нова банкова директива ще затегне още кредитирането

Ако бъдат спрени транзакциите заради затваряне на банка, трябва да има преходен период за клиентите, смята анализаторът

България трябва да въведе нова банкова директива, която може да доведе до още по-голямо затягане на кредитирането, заяви анализаторът Емил Хърсев на форум, посветен на развитието на банките и картовите продукти. Заради редица изисквания банките ще се наложи да увеличат капитала си, което вероятно ще ги накара да поемат по-малко рискове.

Новата директива ще изисква банките да обособят пасиви, за които предварително е ясно, че ще бъдат заличени при евентуална несъстоятелност, обясни Хърсев.

"Счита се, че като начало ще се иска горе-долу едно удвояване на капитала, тоест колкото в момента са капиталовите изисквания, горе-долу още толкова ще трябва да намерят банките пасиви, тоест клиенти, които да подпишат, че много добре знаят, че ще загубят всичко, ако банката отиде в несъстоятелност", каза още Хърсев.

Възниква въпросът с банковите разплащания, тъй като според новата директива, ако бъдат спрени транзакциите заради затваряне на банката, трябва да има преходен период за клиентите.

Според финансовия анализатор, вероятно банките ще бъдат накарани от регулаторите да поддържат буфер за продължаване на картовите разплащания в рамките на някакъв срок, след като операциите на банката бъдат административно преустановени.

Според Хърсев всички тези пари, които ще се изискват от банките, няма откъде да дойдат. "Това означава, че при въвеждане на тези изисквания няма да се намали или увеличи капиталът, просто ще се намали кредитната експозиция, тоест банките ще спрат да кредитират. Някой друг ще дава парите, някой друг ще носи рисковете извън банките, все повече."

Въпреки че европейската директива трябваше да бъде разписана и в българското законодателство до края на миналата година, това все още не се е случило. Половината европейски държави също не са изпълнили това условие в срок, посочи още Хърсев.