​Жената на подуправителя на БНБ Димитър Костов със специална тлъста заплата в КТБ

Иван Искров прикрива скандални конфликти на интереси, едни и същи съдии решават за банките на Илия Павлов и Цветан Василев

Днес шефът на БНБ Иван Искров ще дава показания пред специалната парламентарна комисия, разследваща аферата „КТБ“. Финансисти и политици отдавна призовават Искров да подаде оставка и дори са категорични, че вместо да компрометира авторитета на Централната банка, трябва да бъде в следствения арест.

Оказва се, че около целия скандал с КТБ Иван Искров многократно подвежда общество и вместо за интересите на гражданите и вложителите, работи за неясни корпоративни кръгове. Преди по-малко от месец гуверньорът на БНБ предлагаше на вакантния пост шеф на „Банков надзор“ да бъде избран сегашният подуправител на БНБ Димитър Костов. Искров лансираше заместника си като най-удачния вариант и голям професионалист. Депутати възроптаха срещу идеята, защото си спомниха, че същият Димитър Костов бе финансов министър в социалистическото правителство на Жан Виденов, когато фалираха 12 български банки. Искров обаче скри от парламента и обществото, че колегата му Костов се намира в скандален конфликт на интереси.

Съпругата му Елка Костова се оказа, че е на длъжност главен експерт във затворената КТБ. Като корупционна практика може да се оцени фактът, че възнаграждението й в банката на Цветан Василев е било с над 60% по-високо от колегите й на аналогична длъжност и с 40% по-високо от това на прекия й началник – директор на дирекция. Димитър Костов не е подавал декларация за конфликт на интереси, а напротив – участвал е в дебатите за отнемането на лиценза на КТБ, и гласувал за това преди време. Сега пък Искров искаше да го пробута за шеф на банковия надзор. Това потвърди пред Faktor.bg Вера Ахуднова, председател на неправителствената организация „Ние гражданите“, която нищи далаверите на държавните институции, свързани със затварянето на КТБ.

Според нея в скандален конфликт на интереси и корупционни обвързаности са и другите двама члена от в състава на УС на БНБ. Подуправителят Калин Христов, управител на търговско дружество. Незаконно е определянето на Нели Кордовска, временно изпълняваща длъжността подуправител в качеството й на началник на „Банков надзор“ като докладчик при отнемането на лиценза на банката. Нито ролята й на докладчик, нито възможността й да гласува са предвидени в ЗБН и ЗБНБ, тъй като такъв може да бъде само избран от НС управител или подуправител. Като нерегламентирно използване на вътрешна информация, с цел лично облагодетелстване се определя скандалният и криминален факт, че на 14 юли 2014 година, един час след приключването на КТБ за клиенти, и.д. подуправител на „Банков надзор“ Нели Кордовска е изтеглила над гарантираните суми по свои депозити в лева и евро от КТБ. За тази далавера Faktor.bg вече писа, но нито БНБ, нито държавното обвинение реагираха на смущаващите факти.

ОТ „ Ние гражданите“ са категорични, че в конфликт на интереси са и трите одитиращи компании, като управляващите съдружници на „Делойд одит“ – Силвия Пенева и на „Ърнест анд Янг“ – Николай Гърнев, са имали депозити в КТБ. Гърнев е закрил сметките си и е изтеглил депозитите си ден преди затварянето на банката, а Силвия Пенева е сключила цесия за сумата от над 1.3 млн. евро, която е била осчетоводена на 20 октомври 2014 година, преди назначеният Съвет по цесиите да е започнал да действа.

Трета компания „Афа“ – одитор за 2013 г. на ТБ “Виктория“ е проверявала собствения си одит и оценки.

В този контекст на скандални съвпадения е и „случайният“ избор на 5-членните съдийски състави по делата на вложители и акционери в КТБ срещу отнемането на лиценза, намаляването на капитала и др. Те се възлагат на съдии, които преди това са допуснали същата грешка при фалита на „Капитал банк“, свързана с убития бос на „Мултигруп“ Илия Павлов.

Действа се, вероятно, така по силата на логиката, че е по-добре едни и същи съдии да поемат вината за аналогично грешно решение - непризнаването на правен интерес на акционери и вложители в КТБ, и не даването на ход на делата по същество, поради липса на „правен интерес“.

Ето съвпаденията на имена на магистрати, които са се произнасяли по казуса „Капитал банк“ и сега по аферата „КТБ“: Андрей Икономов, Диана Добрева, Таня Радкова, Мариета Милева, Светлана Йонкова, Галя Костова, Георги Чолаков. Очевидно е, че делата по казуса КТБ са предрешени.

Преди дни НПО “Ние гражданите“, е изпратило пълно разследване, с копия от автентични уличаващи документи, включващо и изнесените скандални случаи до представителството на ЕК в София, генералните дирекции на Европейската комисия и до посланиците на Великобритания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Белгия в София.