Цветан Василев си призна: обрах собствената си банка

Банкерът разкрива схемата, по която са били раздавани милиардите

4 млрд. лева от КТБ са отишли за покупката на фирми, контролирани от Цветан Василев. Това заявява самият банкер в интервю за сайта “Гласове” като на практика призна, че е ограбил собствената си банка. Защото три одиторски фирми - “Ърнст енд Янг одит”, “Делойт България” и АФА, които проверяваха състоянието на КТБ, отписаха въпросните 4 млрд. лева с мотив, че парите не могат да бъдат върнати, тъй като са отпуснати като кредити без обезпечения.

В интервюто банкерът, който се укрива в Сърбия, обаче твърди, че раздадени пари не могат да се смятат за дупка в КТБ. Защото банката контролирала чрез свои дружества бизнес, чиято оценка надхвърля 2 милиарда евро, което правело 4 млрд. лв.

Василев разкрива и схемата, по която са били раздавани милиардите.

От думите му става ясно, че сумата е отпусната за придобиване на активи чрез специални дружества, които се финансират от банката. И допълва, че “тези инструменти бяха в основата на стратегията, която ние предприехме още в самото начало след закупуването на Корпоративна търговска банка и която следвахме успешно до нейния изкуствено предизвикан фалит”.

Попитан какво означава специални дружества, той уточнява, че това били компании, създадени със специална цел да бъдат финансирани за придобиване и преструктуриране на определени активи.

Това не означава, че те са мои или на банката, а въпросните дружества били приоритетни клиенти за КТБ, е обяснението на Василев. Което обаче противоречи с казаното от него по-напред в интервюто, в което твърди, че активи за 4 млрд. лв. са купени от дружества на банката, на която той е мажоритарен собственик. Тоест банката дава парите на “специалните дружества”, които нямат капитал, а придобитите активи стават собственост на Цветан Василев и той ги продава за 1 евро.

Василев обяснява още, че това били инвестиционни проекти и специалните фирми, на които са отпуснати кредитите, нямало как да имат доходи. Лихвите били заложени в крайния размер на кредита до пуска в експлоатация на проекта. С капиталовота печалба от придобите активи щяли да се погасят задълженията, казва Василев и се чуди защо кредити били заисани като лоши.