Юруш на пластмасовите бутилки за вода и газирани напитки

Германски фирми ще анализират дали връщането им в магазина е икономически обосновано у нас

Възможно е у нас да се въведе система за връщане на използваните пластмасови бутилки от вода или безалкохолни напитки в магазина срещу заплащане. Това обяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

По думите й,  подобен принцип е разрешен от българското екологично законодателство, но след направен анализ през 2011 г. се е оказало, че подобна практика ще бъде икономически неефективна. Предвижда се немска компания да проучи законодателството у нас да анализира дали е икономически обосновано прилагането на тази система.

"За да стане това приложимо у нас и да работи така, че да се отчита изкупеният обратно отпадък, трябва да се въведе маркировка на пуснатите от производители и търговци опаковки на пазара, за да им се възстановят разходите", обясни Василева.

Според нея подобна мярка освен че ще стимулира потребителите да събират разделно отпадъците си, ще ограничи ровенето на клошарите в сегашните контейнери за разделно събиране на отпадъците от опаковки, за да ги предават на вторични суровини.

След среща с представители на германски фирми, които са въвели тази система и я разпространяват и в други страни, Василева обясни, че са стигнали до споразумение да ни представят механизма, който са въвели, да разгледат нашето законодателство и система, и заедно с колегите от дирекцията, да се изследва възможността за въвеждане на такава система. 

Екоминистърът допълни, че в момента ведомството провежда широк кръг от разговори с всички рециклиращи организации за необходимите според тях поправки в Закона за управление на отпадъците, за да може след консултации да бъдат изготвени и предложени на Министерския съвет законови корекции. 

Ивелина Василева уточни, че това трябва да стане през юни, според законодателната програма на правителството.