Вложителите с негарантирани депозити в КТБ настояват за контрол над временните синдици

Според представители от Фонда за гарантиране на вземанията неравнопоставеност на кредиторите

Вложителите с негарантирани депозити в КТБ поискаха контрол над временните синдици. Това е позицията на адвокат Николай Радев в ефира на БНР, който представлява Асоциацията на пострадалите от КТБ. Позицията му е, че останалите кредитори на банката трябва да имат еднакви права с Фонда за гарантиране на влоговете.

„Ние смятаме, че това води до неравнопоставеност на кредиторите, в случая дори и на Фонда за гарантиране на вземанията, за който се твърди, че е привилегирован кредитор спрямо останалите, но това не е така” коментира той.  „Последните промени в Закона за банковата несъстоятелност се дават големи правомощия на временните синдици, но няма как те да бъдат контролирани” смята адвокатът.

Людмила Божкова, която е член на Управителния съвет на Асоциацията на пострадалите от КТБ смята, че някой се опитва да ограби вложителите със суми над гарантираните по закон 100 хиляди евро: „Останалите вложители са изолирани, въпреки че има няколко члена, мисля един член, който дава на другите вложители право да четат в някаква стаичка дневниците на синдиците какво са направили.” заяви тя. Асоциацията е поискала среща с Фонда за гарантиране на влоговете и с председателя на временната комисия в парламента Десислава Атанасова.