Производителите на генеричните лекарства се обявиха против споразумението с НЗОК

Основният им аргумент е, че ръстът над заложените бюджети винаги идва от нови оригинални лекарства без аналог и никога от генерични, чиито цени намаляват всяка година

Генеричните фармацевтични компании обаче се обявиха против споразумението със НЗОК, съобщава Капитал. "Философията на това споразумение е заложена във формула, според която всички компании трябва да плащат независимо дали са оригинални, генерични и дали имат принос за преразхода за лекарства. Предложението е, ако има ръст над предвиденото, той да се покрива солидарно от всички компании на база на това какъв пазарен дял имат от средствата на касата за медикаменти", обясни Николай Хаджидончев, председател на "БГФарма", която обединява генеричните фармацевтични компании, работещи в България

Основният им аргумент е, че ръстът над заложените бюджети винаги идва от нови оригинални лекарства без аналог и никога от генерични, чиито цени намаляват всяка година. Предполага се, че и тази година ще има преразход на плащания за лекарства (за миналата година здравната каса плати със 100 млн. лв. повече от предвидените в бюджета за медикаменти за домашно лечение).

"Потреблението на опаковки генерични лекарства расте, което значи, че с тях се лекуват повече пациенти. То обаче пада в стойност, което означава, че цените слизат стабилно надолу. Средната цена на една опаковка е 3 лв.", коментира Хаджидончев, цитиран от "Капитал". Той допълни, че през миналата година при среден ръст на болничния пазар от 18.7% за онкомедикаменти има оригинални лекарства, които са с ръст от 330% и преразходите идват оттам.

Хаджидончев каза още, че 18 лекарства под патент усвояват 40% от ресурса на НЗОК за медикаменти и с тях се лекуват 20 хил. пациенти. От "БГФарма" допълниха, че генеричните продукти няма как да дават допълнителни отстъпки от цената, тъй като се конкурират с още десетина продукта в група и освен това здравната каса обикновено плаща само малък процент от стойността им - до 50%. Това е причината около 200 евтини лекарства да престанат да се продават в България през последната година, тъй като производителите им са на загуба.