Над 40 хиляди тютюнопроизводители получиха близо 105 млн. лева

На срещата между премиер, министър и браншови организации се реши и друг проблем - пречките за внос и износ на животни от Турция вече са премахнати

Средствата за националните доплащания за тютюнопроизводителите вече са преведени. Това обявиха на брифинг след срещата си с тютюнопроизводители премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева. На разговорите са присъствали представители на няколко браншови организации. Над 40 хил. производители получиха близо 105 млн. лева. В МС на среща дойдоха и животновъдите, за които пречките за внос и износ на животни от Турция вече са премахнати, увери ресорният министър.

"Снощи бяха преведени средствата за националните доплащания за тютюнопроизводители", обяви министърът на земеделието Десислава Танева.  "Относно преведените на тютюнопроизводители средства, това беше максимумът, който позволява по регламент. Виждането на Министерството на земеделието и храните и на правителството и в следващите години е да продължи подпомагането на този сектор.", заяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Той уточни, че по регламент, средствата ще намаляват с 5%. Около 30% от преведените средства са в Кърджалийска област, 20% са в Благоевградска, около 18% в Хасковска област и спрямо реунирането на това производство, средствата са насочени натам.

"Искам да кажа на министър Десислава Танева и Румен Порожанов, че са се справили със задачата, след като и тютюнопроизводителите и животновъдите са доволни от това, което сме направили. Не беше лесно, имаше криза и дупки в бюджета. Това са 40 500 души, предимно български мюсюлмани в най-западналите райони, които на тези пари чакат. Много важно е да се знае, че сме направили така - тези, които са най-дребните да получават най-много пари, не обратното. Мисля, че в диалог свършихме добра работа за тези хора. Не сме ги делили на християни, на мюсюлмани, нито на ДПС, нито на БСП, нито на ГЕРБ. Що се касае до животновъдите, турският пазар е изключително важен за нас", заяви премиерът Борисов, но посочи, че по границата има „тотален тормоз”.