Петкова: "Уестингхауз" остава перспективен за България

Има подписано акционерно споразумение под условие, но не е влязло в сила, посочи министърът

Не бих казала, че се отказваме от проекта „Уестингхаус", каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя добави, че в последните дни на предишното правителство е взето решение на Министерски съвет да бъде подписано акционерно споразумение с „Уестингхаус" за изграждането на нова мощност на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй". Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие, което е, че то трябва да бъде препотвърдено от следващо правителство", заяви Петкова. 

Тя съобщи, че вече е създадена работна група между експерти на АЕЦ „Козлодуй", АЕЦ „Козлодуй нови мощности", БЕХ и експерти от „Уестингхаус", които работят съвместно по това да се преразгледа всяка една клауза от акционерното споразумение.
„Това, което правим, е да преразгледаме акционерното споразумение клауза по клауза", посочи Петкова.

"Параметрите, които поставихме се различават доста от тези, които са залегнали в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е "Уестингхаус" да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж финансов ресурс и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. Това са нашите условия", подчерта министърът на енергетиката. Тя добави, че партньорите от "Уестингхаус" вече са запознати с тях и се очаква техният отговор съвсем скоро.