Standard & Poor's свали кредитния рейтинг на НЕК

Според агенцията се наблюдава отслабване на кредитната сила на БЕХ и способността на държавния холдинг да подкрепя дъщерната си компания.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) е понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) от "B+" до "B". Перспективата остава негативна. Дружеството е премахнато от списъка CreditWatch, където беше поставено в средата на декември 2014 г., пише "Капитал Daily". 

Оценката идва след като агенцията е приключила проверката на индивидуалния кредитен профил (SACP) на НЕК и груповия кредитен профил (GCP) на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е едноличен собственик на НЕК. Според агенцията се наблюдава отслабване на кредитната сила на БЕХ и способността на държавния холдинг да подкрепя дъщерната си компания.

Според методологията агенцията тази оценка отразява изгледа за платежоспособността на дадена група или подгрупа, като се изключва вероятността от извънредна подкрепа или негативна намеса от страна на правителството или на по-широка група. В случая с БЕХ намаляването й води и до понижаването на рейтинга на НЕК, която генерира около половината от приходите на групата на БЕХ и концентрира около две трети от задълженията за 2013 г.

"Смятаме, че финансовият резултат на НЕК преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) вероятно е загуба от 550 млн. лв. за 2014 г., с което консолидираният резултат (EBITDA) на БЕХ се доближава до нула в сравнение с 622 млн. лв. за 2013 г.", посочват анализаторите от S&P. Според тях това може да наруши лихвените плащания по задълженията на БЕХ и да ограничи способността на групата да поема нов дълг. Има сравнително голяма вероятност правителството да осигури извънредна подкрепа за БЕХ, смятат от агенцията, а НЕК продължава да е "стратегическо важно" дружество на групата.

Според анализаторите в следващите 12 месеца НЕК може и да не изпадне в състояние на неспособност да изплаща задълженията по външните си облигации благодарение на подкрепата на БЕХ. "Въпреки това НЕК остава уязвима от системна криза по отношение на плащанията, каквато може да бъде провокирана от натрупващите се просрочени задължения в енергийния сектор", смятат те.