Борисов решен да размрази проекта "Набуко"

Днес президентите на България и Азербайджан подписаха Съвместна декларация за стратегическо партньорство между двете държави

България беше изключително лоялен член на ЕС, изпълнихме всички законови разпоредби на третия енергиен проект. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че още днес заедно с президента Алиев ще отидат заедно и заедно пред Еврокомисията ще представят проекта за възстановяване на "Набуко", съобщава БГНЕС.

Днес президентите Росен Плевнелиев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев разговаряха на „Дондуков“ 2. Двамата подписаха в Гербовата зала на президентската институция Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Република България и Република Азербайджан.

Азербайджан е ключов партньор в усилията ни за диверсификация и повишаване на енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа, подчерта президентът Росен Плевнелиев.

По време на разговорите на „Дондуков“ 2 беше изтъкнато, че Азербайджан е посочен като стратегически партньор на ЕС по отношение на енергийната сигурност в обявената миналата седмица концепция на ЕК за Енергиен съюз. Росен Плевнелиев подчерта, че постигнатата договореност с Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. м. природен газ годишно е в основата на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан за преодоляване зависимостта на страната ни само от един доставчик и е предпоставка за реална диверсификация за всички държави от региона. България има готовност да разшири обхвата на договореностите за доставките на газ от Азербайджан, заяви още държавният глава.