Стартира кампанията за директно плащане в земеделието

Тя бе официално открита от министър Десислава Танева

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева прие в Пловдив първото заявление за директно плащане на земеделски стопани за 2015 година, с което откри кампанията.

Министърът подчерта, че кампанията ще се реализира съгласно европейските изисквания и с подобрения на националните правила. Основно е въвеждането на правно основание за допустимост за подпомагане.

Танева припомни, че за 2015 година ще се разпределят близо 1,5 милиарда лева и това ще стане по 17 схеми по директни плащания, обвързана подкрепа и национални доплащания. Има и още 18 мерки, които по думите й са по различните направления, сред които и компесаторните мерки по програмата за развитие на селските райони. За последна година, 2015, ще се заявяват и мерките по старата програма, допълни министърът.

Танева очаква трудна кампания, но се надява с диалога, който вече има с браншовите организации, тя да бъде по-успешна и по-справедлива за земеделските производители в България. Най-големите трудности за земеделските производители и администрацията Десислава Танева очаква да бъдат запознаването с всички нови мерки и правила за новия програмен период.

През миналата година над 90 000 земеделски стопани са получили средства по старата схема по директно подпомагане и ако всички успеят да изпълнят новите условия, ще получат и тази година помощи, коментира Танева. Тя не очаква отлив, но приема като нормално най-дребните и неустойчиви земеделски стопанства да търсят обединение помежду си, за да станат по-конкурентноспособни. Договорените бюджети ще стигнат за всички, каза министър Танева и уточни, че размерът на плащанията за един стопанин зависи от броя на съответните заявления.

Крайният срок за подаване на заявленията е 9 юни 2015 година, след 15 май започват да текат санкции за късно заявяване. Първите плащания по тези заявления могат да започват

в края на есента, като сроковете са 30 юни следващата година.

Първото заявление регистрира Иван Стойков от с. Калековец, община "Марица", който отглежда слънчоглед и жито. Присъстващите на срещата земеделски производители смятат, че новите правила могат да създадат проблеми на големите арендатори, част от които

сега обработват общински и частни земи без договори.

Десислава Танева е в Пловдив и по повод откриването на Международните специализирани изложения - "Агра", "БиоАгра" и "Винария". От 13.00 часа в Стара Загора министърът на земеделието и храните ще открие първото пролетно издание на изложението "БАТА Агро 2015".