Анкетна комисия ще проверява обстоятелствата около източването на КТБ

Проекторешението за поредната временна комисия е подписано от лидерите на всички парламентарни групи

В програмата на Народното събрание за тази седмица е предвидено да бъде създадена анкетна комисия, която да проверява обстоятелствата около фалита на КТБ.

Целта на комисията е да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на банката на Цветан Василев в периода 2009-2014 година.

Проекторешението за поредната временна комисия е подписано от лидерите на всички парламентарни групи начело с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. То е внесено на 27 февруари.

"Източването на КТБ, довело до фалита й, е най-мащабната финансова измама в новата история на България", пишат в мотивите си вносителите. Според тях е "от критично значение да се провери навременността и адекватността в действията на държавните институции, които следва да имат превантивно действие и да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците".

Като отговорни институции са посочени Банковият надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС, в която се намира финансовото разузнаване.

Парламентарната комисия трябва да установи дали са необходими законови промени за затягане на контрола с цел недопускане на подобни афери в бъдеще.

Очаква се днес депутатите да разгледат и три предложения за налагане на мораториум върху износа на необработена дървесина.

От 12 ч. в сряда е предвиден т. нар. блиц контрол, в който на въпроси ще отговарят премиерът Бойко Борисов и заместниците му.